Register Taxateur / Makelaar

Bij het aanvragen van een financiering wordt door Nederlandse geldverstrekkers steeds vaker certificatie voor een makelaar of taxateur verplicht gesteld. Ook wanneer u een aanvraag voor de Nationale Hypotheek Garantie wilt doen, dient u te werken met een taxatierapport van een gecertificeerd makelaar of taxateur.

Gecertificeerde makelaar of taxateur

Maar wanneer heeft u nou te maken met een gecertificeerde makelaar of taxateur? Er is sinds 2001 geen wettelijke beëdiging meer en iedereen mag zich makelaar of taxateur noemen. In 2004 is daarom de Stichting NRVT opgericht: gecertificeerde makelaars en taxateurs kunnen in het register van het NRVT worden geregistreerd op basis van hun vakbekwaamheid. Dit maakt het voor consumenten en geldverstrekkers eenvoudig om te controleren welke makelaars en taxateurs aan de strenge kwaliteitseisen voldoen.

Register- Taxateur of Makelaar

Makelaars en taxateurs die staan ingeschreven in een register van bijvoorbeeld NRVT mogen zich registertaxateur of -makelaar noemen. Een registertaxateur kan aantonen dat hij/zij aan alle gestelde vakbekwaamheidseisen voldoet. Hiervoor moet de taxateur een basistheorietoets een specialisatiegerichte theorie- en een praktijktoets met succes afronden. Dit moet de taxateur hebben gedaan bij een onafhankelijke instelling.

Wanneer u een taxateur of makelaar inschakelt, is het dus verstandig om eerst na te gaan of deze is ingeschreven in het register, en dus voldoet aan de strenge kwaliteitseisen. De taxateurs die werken via Erkende-taxateurs.nl staan allemaal geregistreerd in het register van het NRVT.

Alles over deze registers leest u hier

Vraag nu direct een taxatie aan bij de registertaxateur!